20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinDraperiile decoreaza si mascheaza estetic

Draperiile decoreaza si mascheaza estetic

Dupa ce ne-am asigurat ca avem geamuri satisfacator de mari si transparente, cu vedere cât mai spectaculoasa, care izoleaza termic si fonic, asa cum se cuvine, trebuie sa ne gândim si la cum le acoperim, pentru a nu ispiti privirile curioase…


Vitraliile, jaluzelele, perdelele, draperiile sunt accesorii indispensabile confortului, dar si piese importante pentru stilul decoratiunilor interioare. Ferestrele sunt sufletul oricarei incaperi – lumina pe care o furnizeaza reliefeaza contururi, potenteaza culori, deschide spatii. Toate obiectele care mobileaza spatiul se pozitioneaza in mod normal in functie de sursa de lumina. Potrivit designerilor, e firesc sa fim cu bagare de seama ce anume alegem pentru a acoperi aceasta importanta bresa. In functie de gradul dorit de izolare vizuala sau fonica, vom alege brizbize, perdele simple, perdele duble sau draperii. Brizbizele sunt raspunsul cel mai simplu la chestiunea acoperirii ferestrelor: perdelutele fixate direct pe rama geamului printr-o vergea de sustinere trecuta prin tiv sunt cel mai des intâlnite la ferestrele bucatariilor sau incaperilor utilitare tocmai datorita calitatii de a acoperi fara a incomoda. Pentru a varia aspectul, brizbizele pot fi agatate de vergele prin inele, bride din pânza, panglici innodate sau suspendate cu cârlige decorative.


Voalajul, o bariera delicata intre interior si exterior


Trecând la o suprafata mai mare de acoperire, voalajele sunt perdele mai lungi care acopera in intregime ancadramentul ferestrei, fiind montate pe o vergea fixata in plafon, deasupra sau in fata ferestrei. Voalajul constituie o bariera delicata, translucida, intre interior si exterior, dedicata mai mult patrunderii luminii decât blocarii ei – de aceea se foloseste de cele mai multe ori in combinatie cu draperiile din materiale grele.


Daca vine vorba de materiale, voalajele gata confectionate vin intr-o gama variata de textile – nailon simplu, nailon combinat cu in sau cu matase, poliester sau acrilic – si intr-o paleta si mai variata de culori si modele: uni, cu dungi, creponate, albe, ecru sau colorate. Nu exista bariera de stil si dimensiune la genul acesta de perdele. Tocmai de aceea, pentru a le instala cu mai multa usurinta, majoritatea sunt prevazute cu un galon pentru fixarea faldurilor si reglarea latimii. Dupa ce aceste operatiuni au fost facute, nu ramâne decât sa fie puse la locul lor. Mic truc folositor: pentru ca faldurile sa arate exact asa cum vi le-ati inchipuit, perdeaua trebuie sa masoare in latime cam de trei ori lungimea galeriei.


Decorarea ferestrelor


Daca va simtiti inspirati si va doriti un decor mai dramatic in jurul ferestrei vizate, sunteti liberi sa va incercati mâna in potrivirea in culoare si forma a unor draperii. Culoare si fosnet greu, matasos sau catifelat, draperiile decoreaza si mascheaza discret tevile inestetice care inlesnesc confortul modern al caselor. Instalând pantele (simple panouri de pânza) sau desfasurând metri intregi de material de-a lungul galeriei, vom incadra cu textura, pliuri si creturi, o zona sterila din punct de vedere al decoratiunilor. Nedublata, draperia este decorativa prin esenta si ofera o perspectiva mai placuta asupra unui peisaj sau protejeaza datorita opacitatii tesaturii – dublata, adica garnisita pe dos cu alt material, draperia se vede mai frumos din afara si este protejata de decolorare. Draperiile duble pot sa incadreze si usile despartitoare dintr-o casa – vor contribui in mod esential la incalzirea atmosferei, la propriu si la figurat. Dar pentru ca toate acestea sa se intâmple, trebuie cerut sfatul unui specialist in decoratiuni: stofele de mobilier sunt diverse, dar nu toate sunt facute sa fie material de draperii (trebuie sa „cada“ frumos, cu falduri).


Material realizat in colaborare cu revista „Casa si biroul“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS